ECONOMIC PERFORMANCE PADA PERUSAHAAN SUB SEKTOR MAKANAN DAN MINUMAN YANG TERDAFTAR DI BURSA EFEK INDONESIA
Abstract
The purpose of this study was to determine the effect of company size, profitability and capital structure on economic performance in food and beverage sub-sector companies listed on the Indonesia Stock Exchange (IDX). The research time period used is 5 years, namely the 2015-2019 period. The population of this study includes all food and beverage sub-sector companies listed on the Indonesia Stock Exchange (BEI) for the 2015-2019 period. The sampling technique was using purposive sampling technique. Based on the predetermined criteria, 9 companies were obtained. The type of data used is secondary data obtained from the Indonesia Stock Exchange website. The results show that company size has a positive and significant effect on economic performance, profitability has a positive but insignificant effect on economic performance, capital structure has a positive but insignificant effect on economic performance.
Full Text:
PDFReferences
Abbas, D. S., Hakim, M. Z., & Istianah, N. (2019). Pengaruh Profitabilitas, Ukuran Perusahaan, Leverage, Dan Kepemilikan Saham Publik Terhadap Pengungkapan Corporate Social Responsibility (Pada Perusahaan Makanan Dan Minumanyang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia Periode 2014-2017). Competitive, 3(2), 1-25.
Abbas, D. S. (2019). Pengaruh Likuiditas, Komisaris Independen, Kepemilikan Institusional Dan Ukuran Perusahaan Terhadap Financial Distress (Pada Perusahaan Sektor Aneka Industri Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia Pada Periode 2013-2016). Jurnal Ilmiah Akuntansi Universitas Pamulang, 7(2), 119-127.
Abbas, D. S., & Pambudy, J. E. (2019). Pengaruh Rasio Aktivitas Terhadap Profitabilitas (pada Perusahaan Pertambangan yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia Periode 2010-2018). Balance Vocation Accounting Journal, 3(1), 50-66.
Dwi, K. & Pradnyana, D. (2018) ‘Moderasi Corporate Social Responsibility Pada Pengaruh Profitabilitas Terhadap Nilai Perusahaan Pada Perusahaan Manufaktur’, E-Jurnal Akuntansi Universitas Udayana ISSN: 2302-8556, 24(1), Pp. 253–281.
Fachrudin, K. A. (2011) ‘Analisis Pengaruh Struktur Modal , Ukuran Perusahaan , Dan Agency Cost Terhadap Kinerja Perusahaan’, Jurnal Akuntansi Dan Keuangan, Pp. 37–46.
Hartoyo (2018) ‘Hubungan Current Ratio , Struktur Modal , Dan Ukuran Perusahaan Terhadap Kinerja Keuangan Perusahaan Pertambangan Yang Terdaftar Di BEI Periode 2014-2016’, Jurnal
Maksipreneur, 8(1), Pp. 81–97. Available At: Http://Dx.Doi.Org/10.30588/Jmp.V8i1.375.
Imadudin, Swandari, Z. A. R. (2014) ‘Pengaruh Struktur Modal Terhadap Kinerja Perusahaan’, Jurnal Wawasan Manajemen, 2(1), Pp. 81–96.
Kristianti, I. P. (2018) ‘Analisis Pengaruh Struktur Modal Terhadap Kinerja Keuangan Perusahaan’, Akuntansi Dewantara E-ISSN: 2549-9637, 2(1), Pp. 56–68. Doi: 10.29230/Ad.V2i1.2222.
Makkulau, A. R., Amin, F.& Hakim, A. (2018) ‘Pengaruh Struktur Modal Terhadap Nilai Perusahaan Dengan Profitabilitas Sebagai Variabel Intervening Pada Perusahaan Properti Dan Real Estate Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia’, Journal Of Economic And Business ISSN 2599-2007, 1(79), Pp. 67–74. Available At: Http://Journal.Stie-66.Ac.Id/Index.Php/Sigmajeb.
Sari, I. A. & Wiratno, A. (2014) ‘Pengaruh Strategi Diversifikasi Dan Karakteristik Perusahaan Terhadap Kinerja Perusahaan’, Jaffa, 02(1), Pp. 13–22.
Sianipar, S. (2017) ‘Pengaruh Struktur Modal Dan Profitabilitas Terhadap Nilai Perusahaan Pada Sektor Makanan Dan Minuman Yang Terdaftar Di Bursa Efek Indonesia’, Jom Fisip, 4, Pp. 1–14.
Sri, A., Dewi, M. & Wirajaya, A. (2013) ‘Pengaruh Struktur Modal, Profitabilitas Dan Ukuran Perusahaan Pada Nilai Perusahaan’, E-Jurnal Akuntansi Universitas Udayana ISSN: 2302-8556, 2, Pp. 358–372.
DOI: http://dx.doi.org/10.31000/sinamu.v2i0.3527
Article Metrics
Abstract - 1618 PDF - 3126DOI (PDF): http://dx.doi.org/10.31000/sinamu.v2i0.3527.g2330
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Simposium Nasional Multidisiplin (SinaMu) is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License .